فهرست مطالب

برنامه ریزی و توسعه گردشگری - پیاپی 43 (زمستان 1401)

نشریه برنامه ریزی و توسعه گردشگری
پیاپی 43 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر گندمکار*، مجید اوقانیان، مریم اشتر صفحات 7-26
    زمینه و هدف

    شناخت و ارزیابی عملکرد تجاری هتل ها هدف اصلی این پژوهش است. برای ادامه رقابت در بازارهای در حال تغییر امروزی، هتل ها باید فرهنگ نوآورانه ایجاد کنند و مشارکت در رفتار نوآورانه را تحریک نماید تا بتوانند تقاضای بی ثباتی محیط را برآورده کنند.

    روش شناسی:

     این پژوهش به منظور ارایه مدل ارزیابی عملکرد تجاری هتل های گردشگرپذیر براساس فرهنگ نوآورانه با نقش میانجی جهت گیری بازار انجام شده است. از نظر روش، توصیفی-پیمایشی نوع همبستگی با ماهیت کاربردی و از لحاظ زمانی مقطعی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه هتل های گردشگرپذیر اصفهان است. با سرشماری تعداد 45 هتل به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه استاندارد بود. برای اندازه گیری روایی از روش محتوایی و برای تعیین پایایی آلفای کرونباخ محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای Spss26 و Amos24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد در هتل های گردشگرپذیر اصفهان فرهنگ نوآورانه بر جهت گیری بازار و بازاریابی داخلی تاثیر دارد؛ فرهنگ نوآورانه، جهت گیری بازار و بازاریابی داخلی بر عملکرد تجاری تاثیر دارد. همچنین جهت گیری بازار و بازاریابی داخلی در رابطه بین فرهنگ نوآورانه و عملکرد تجاری نقش میانجی کامل دارد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     با توجه به نتایج سهم کم صنعت هتلداری را می توان از طریق نوآوری در خدمات، که یکی از عناصر اصلی با توانایی افزایش عملکرد تجاری در صنعت هتل است، تامین کرد.

    نوآوری و اصالت:

     این پژوهش برای اولین بار اقدام به ورود فرهنگ نوآورانه به عنوان متغیر واسط در ارزیابی عملکرد هت لهای گردشگرپذیر شهر اصفهان نموده است.

    کلیدواژگان: عملکرد تجاری، فرهنگ نوآورانه، جهت گیری بازار، بازاریابی داخلی، هتل های توریستی اصفهان
  • محمدباقر نادی، محسن رفیعیان* صفحات 27-48
    زمینه و هدف

    گردشگری از صنایعی است که فعالیت های آن تا حد زیادی بر اقتصاد کشورهای مختلف تاثیر می گذارد و در این راستا شناسایی عوامل موثر بر توسعه گردشگری حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر به دلیل پتانسیل بالقوه ای که مثلث طلایی گردشگری اصفهان، فارس و یزد جهت توسعه گردشگری دارد، به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده است تا با رویکرد آینده پژوهی، شاخص های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری آن شناسایی گردند.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی است که با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، مصاحبه و پرسشنامه با خبرگان و حرفه مندان آشنا با موضوعات گردشگری و آینده پژوهی و به کمک نرم افزار میک مک انجام گرفته است. بدین منظور در ابتدا 33 عامل اولیه موثر بر توسعه گردشگری با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان شناسایی شدند و سپس با تشکیل ماتریس اثرات متقاطع و بهره گیری از نظرات پرسش شوندگان و با استفاده از نرم افزار میک مک، پیشران های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری شناسایی شدند. پرسش شوندگان به صورت هدفمند انتخاب شدند و در نمونه «14» اشباع نظری شکل گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن است که 11 عامل «سیاست های کلان دولت»، «تعامل دستگاه ها»، «شیوه مدیریت استان»، «مدیریت تخصصی»، «برندسازی و ایجاد انگیزه سفر»، «جاذبه های طبیعی»، «آثار تاریخی و میراث فرهنگی»، «صنایع دستی و بومی»، «فرهنگ گردشگرپذیری»، «زیرساخت های حمل و نقل» و «زیرساخت ها و خدمات گردشگری» پیشران های کلیدی موثر بر توسعه گردشگری در سه استان مثلث طلایی گردشگری هستند.

    نتیجه گیری

    نتیجه پژوهش بیان می کند که می توان پیشران های مذکور را به دو دسته «سازمانی و مدیریتی» و «برندسازی» تقسیم کرد و برنامه ریزی جهت توسعه و بهبود عملکرد آنها می تواند سهم قابل توجهی در توسعه گردشگری این سه استان داشته باشد.

    نوآوری و اصالت:

     با توجه به تفاهم نامه طرح مثلث طلایی گردشگری میان استان های اصفهان، فارس و یزد و عدم بررسی پیشران های موثر بر توسعه گردشگری این سه استان در پژوهش های پیشین، از این حیث، پژوهش حاضر دارای نوآوری است که با مصاحبه با صاحب نظران مرتبط با موضوع، اصالت یافته است.

    کلیدواژگان: مثلث طلایی گردشگری، آینده پژوهی، اصفهان، فارس، یزد
  • حسن دلیری* صفحات 49-73
    زمینه و هدف

    این پژوهش به دنبال شناسایی استراتژی های توسعه گردشگری کشاورزی در استان گلستان است.

    روش شناسی: 

    برای این منظور ماتریس SWOT با 19 ضعف، 12 قوت، 14 تهدید و 15 فرصت توسط چهل نفر از خبرگان سازمان های ذی ربط کمی شد. با توجه به ارزیابی نتایج، استراتژی بهینه استان برای توسعه گردشگری کشاورزی  استراتژی «محافظه کارانه» خواهد بود. برای تامین این هدف، هشت استراتژی برای توسعه گردشگری کشاورزی در استان گلستان طراحی شد. در ادامه نگرش سازمان های تصمیم گیر در توسعه اگریتوریسم در برابر استراتژی های شناسایی شده در مرحله قبل، براساس تحلیل مکتور MACTOR  شناسایی و ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان از آن دارد که هیچ کدام از نهادها، مخالفتی با اجرای هشت استراتژی های شناسایی شده ندارند اما با توجه به نظر سازمان ها اولویت اول با اجرای استراتژی «شفاف سازی قوانین و مقررات با ایجاد پنجره واحد صدور مجوز و کاهش دیوانسالاری و بوروکراسی اداری برای تاسیس کسب وکارهای گردشگری کشاورزی» بوده است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     علاوه بر این نتایج نشان از آن دارد که پایین ترین درجه همگرایی بین نظرات سازمان ها مربوط به جهاد کشاورزی با نیروی انتظامی، محیط زیست با نیروی انتظامی، و میراث فرهنگی و گردشگری با نیروی انتظامی است. همچنین ارزیابی میزان همگرایی استراتژی ها با یکدیگر نشان داد که درجه همگرایی متفاوت بین استراتژی ها مختلف وجود داشته است.

    نوآوری و اصالت:

     شناسایی استراتژی های توسعه گردشگری کشاورزی برای استان گلستان و همچنین تحلیل نقش نهادهای تصمیم گیر در اجرای این استراتژی ها.

    کلیدواژگان: استان گلستان، استراتژی توسعه، گردشگری کشاورزی، سوات، مکتور
  • آمنه خدیور*، مریم گلستانی صفحات 75-94
    زمینه و هدف

    توسعه پایدار گردشگری خلاق که نسل سوم گردشگری و متناسب با نیاز گردشگران کنونی است، سیستمی بسیار پیچیده و پویا است. یعنی عوامل زیادی در آن دخیل هستند که از یکدیگر تاثیر پذیرفته و بر یکدیگر تاثیر می گذارند و روابط آنها به صورت خطی نیست که بتوان به راحتی در مورد آن تصمیم گیری و برنامه ریزی کرد. همچنین هر یک از عوامل دخیل در این سیستم، هدف و مدیریت متفاوتی دارند. این می تواند منجر به همپوشانی و حتی درگیری بین ذینفعان شود. از سوی دیگر، در گذر زمان این سیستم بسیار دستخوش تغییر و تحول می شود و ایستا نیست. بنابراین هدف پژوهش حاضر این است که روشن کند چه عوامل مهمی در توسعه پایدار گردشگری خلاق تاثیر می گذارد و چه استراتژی هایی باید در راستای توسعه پایدار این نوع جدید از گردشگری مورد استفاده قرار گیرد.

    روش شناسی: 

    به منظور این هدف از روش پویایی شناسی سیستم استفاده شده است.

    یافته ها

    کلیه عوامل دخیل شامل ابعاد پایداری و همچنین ابعاد گردشگری خلاق، در قالب نمودار علت و معلولی (CLD) ترسیم شده که حلقه های مختلفی شکل گرفته اند و سپس نمودار انباشت - جریان (SFD) مربوط به آن نیز ارایه شده است و این مدل به عنوان مبنایی برای مدیریت و برنامه ریزی به منظور توسعه پایدار گردشگری خلاق مورد استفاده قرار می گیرد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     در توسعه ی گردشگری خلاق، هدف اصلی افزایش تعداد گردشگران وفادار است ولی باید به اهداف پایداری نیز توجه کرد تا ارزش بازدیدها هم برای گردشگران و هم برای جامعه محلی و ارایه دهندگان خدمات افزایش یابد.

    نوآوری و اصالت: 

    پژوهش حاضر با به کارگیری رویکرد پویایی شناسی سیستم به منظور توسعه پایدار گردشگری خلاق و نگاه دوجانبه و همزمان به مفاهیم گردشگری خلاق و مفاهیم توسعه پایدار گردشگری، در پژوهش های صنعت گردشگری نوآوری و اصالت داشته و ارزش افزایی نموده است.

    کلیدواژگان: پویایی شناسی سیستم، نمودار حلقه علت و معلولی، گردشگری خلاق، توسعه پایدار
  • شیوا نصرتی، مهدی خادمی* صفحات 95-118
    زمینه و هدف

    بازاریابی مقصد تنها راهی برای مطلع کردن گردشگران درباره مقصد نیست بلکه با ایجاد تصویر مثبت در ذهن گردشگران زمینه وفاداری و در نهایت ارتقای رقابت پذیری مقصد را فراهم می کند. در این میان ارتباط احساسی و نگرشی بین گردشگر - مقصد نقش کلیدی را ایفا می کند. این تحقیق به بررسی رابطه بین تصویر مقصد و ارتباط گردشگر با مقصد و وفاداری پرداخته و برای این منظور ارتباط گردشگر با مقصد را با سه بعد اعتماد، وابستگی، رضایت در نظر گرفته شده است.

    روش شناسی:

     تحقیق پیش رو به لحاظ هدف کاریردی و از حیث روش توصیفی است؛ گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی و مبتنی بر ابزار پرسشنامه صورت گرفته است. داده ها از 212 گردشگر استان گلستان حاصل شده است و در تحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار SPSS و LISREL8.8 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل فرضیه ها نشان می دهد که تصویر مقصد به صورت مثبتی با رضایت گردشگر در ارتباط است؛ تصویر مقصد عامل مهمی در رضایتمندی گردشگر است و اگر گردشگران تصویر ذهنی بالاتری از مقصد داشته باشند رضایت بیشتری از آن مکان خواهند داشت. تصویر مقصد از طریق رضایت بر وفاداری گردشگر تاثیر مثبت دارد و در نهایت می توان گفت رضایت و تصویر مقصد هر دو متغیرهایی هستند که می توانند به نیات رفتاری منجر شوند. با توجه به تحلیل آماری انجام گرفته شده، نتیجه به دست آمده بیانگر رابطه مثبت و معنادار تصویر مقصد با اعتماد است ولی اعتماد بر وفاداری تاثیری ندارد. همچنین نتایج نشان می دهد که تصویر مقصد به صورت مثبتی با وابستگی به مقصد در ارتباط است و بین وابستگی به مقصد و وفاداری، رابطه معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     هم تصویر مقصد و هم وفاداری گردشگر به عنوان عناصر حیاتی در دستیابی به رقابت برای مقاصد گردشگری شناخته شده اند. همچنین تصویر مقصد بر وفاداری نگرشی و رفتاری تاثیر دارد؛ به عبارت دیگر، هر چه یک گردشگر از ویژگی های شناختی، عاطفی و کلی مقصد ارزیابی مثبت تری داشته باشد، وفاداری او به مقصد در هر دو سطح نگرشی و رفتاری بالاتر خواهد بود. این مطالعه همچنین تایید می کند که وابستگی به یک مقصد گردشگری نتیجه ادراک شناختی و ارزیابی عاطفی گردشگر از مقصد است.

    نوآوری و اصالت: 

    نوآوری و اصالت این مطالعه در ارایه شواهد نظری و تجربی در رابطه با تاثیر تصویر مقصد در دو بعد رفتار شناختی و عاطفی با استفاده از تیوری نگرش باگزی است که در ادبیات قبلی گردشگری به ندرت مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: تصویر مقصد، اعتماد، وابستگی، رضایت، وفاداری
  • سید هادی حسینی، علی اصغر فیروزجائیان*، رضا علی محسنی صفحات 119-138
    زمینه و هدف

    :مروزه گردشگری را به عنوان شکلی از مصرف فراغتی مدنظر قرار می دهند.در واقع مهمترین بخش گردشگری را می توان مقوله مصرف در نظر گرفت.اما آنچه که از اهمیت برخوردار است مصرف مسیولانه در همه حوزه ها از جمله حوزه گردشگری می باشد.با توجه به اهمیت فرهنگ در حوزه گردشگری در این تحقیق به بررسی تاثیر سرمایه فرهنگی بر مصرف مسیولانه در میان گردشگران پرداخته شد.چارچوب نظری دراین تحقیق نظریه بوردیو می باشد.

    روش شناسی: 

    روش تحقیق پیمایش و جامعه آماری تحقیق گردشگران استان مازندران بوده که با روش نمونه گیری چند مرحله ای اطلاعات تحقیق از 385 نفر از گردشگران گردآوری شده است.ابزار گردآوری داده نیز پرسشنامه بوده است.فرضیات تحقیق با نرم افزار spss مورد آزمون قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج تحقیق بیانگر تاثیر مثبت ابعاد سرمایه فرهنگی (سرمایه فرهنگی عینی،ذهنی و نهادی) بر مصرف مسیولانه گردشگران می باشد.همچنین سازه کل سرمایه فرهنگی با ضریب تاثیر  Beta= 0/56 بر مصرف مسیولانه گردشگران تاثیر مثبت داشته است.هرچه شاخصه های فرهنگی در میان گردشگران قوی تر باشد مصرف آنها در میدان گردشگری مسیولانه تر خواهد بود.ضریب تعین نیز 0/32 می باشد.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     سبک زندگی امروزی که با مقوله مصرف نمایان می شود تحت تاثیر جدی مشخصات فرهنگی افراد در جامعه قرار دارد.از اینرو ضروری است بخصوص در حوزه گردشگری سیاستگذاری موثری در ارتقای فرهنگ گردشگران صورت گیرد.

    نوآوری و اصالت: 

    تحلیل مصرف مسیولانه گردشگران از منظر سرمایه فرهنگی رویکردی جدید در مطالعات حوزه مصرف در میان گردشگران می باشد که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگری، مصرف مسئولانه، سرمایه فرهنگی، گردشگران استان مازندران
  • محمدجواد جمشیدی* صفحات 139-161
    زمینه و هدف

    توزیع نامتوازن پتانسیل های فضایی گردشگری شهری مشهد میان کنشگران و عدم مشارکت بهینه شهروندان در پروژه های گردشگری بر توزیع فضایی خدمات گردشگری شهر مشهد تاثیرگذاشته است. اولین هدف پژوهش حاضر تبیین اثرات ناشی از توزیع نامتوازن منافع میان کنشگران بر توزیع فضایی خدمات گردشگری شهری است. دومین هدف شناسایی عوامل تشدید توزیع نامتوازن منافع میان کنشگران و سومین هدف شناسایی الزامات اولیه مورد نیاز برای تعدیل شرایط موجود در چارچوب مدل شراکت عمومی-خصوصی-مردمی(4P) است.

    روش شناسی:

     روش تحقیق پژوهش حاضر تلفیقی از روش های کمی و کیفی است. تبیین توزیع نامتوازن فضایی خدمات گردشگری در شهر مشهد مبتنی بر روش کمی و با استفاده از داده های پایگاه اطلاعات شهری مشهد می باشد. همچنین تبیین اثرات ناشی از توزیع نامتوازن منافع میان کنشگران گردشگری بر توزیع نامتوازن فضایی خدمات گردشگری شهر مشهد و شناسایی الزامات اولیه مورد نیاز جهت کاربست مدل 4P نیز مبتنی بر روش کیفی و از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته با کنشگران آگاه به تحولات فضایی شهر مشهد می باشد. انتخاب مصاحبه شوندگان براساس روش نمونه گیری هدفمند بوده و اشباع نظری در سی و دومین مصاحبه حاصل شده است.

    یافته ها

    توزیع نامتوازن منافع میان کنشگران گردشگری شهری، منجر به توزیع نامتوازن فضایی خدمات گردشگری در شهر مشهد شده است.

    نتیجه گیری و پیشنهادات: 

    توزیع متوازن منافع میان کنشگران در چارچوب مولفه های مدل 4P، علاوه بر تقویت انسجام میان کنشگران عمومی، خصوصی و مردمی در تحولات فضایی شهر مشهد می تواند با جلب مشارکت بیشتر کنشگران، زمینه ساز توزیع متوازن منافع فضایی گردشگری شهری و  توسعه متوازن خدمات گردشگری پیرامون تمامی جاذبه های گردشگری شهر مشهد باشد.

    نوآوری و اصالت:

     تبیین الزامات کاربست مدل 4P در پروژه های گردشگری شهری مشهد جهت تعدیل توزیع نامتوازن منافع فضایی حاصل از خدمات گردشگری شهری از مهمترین نوآوری های پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: خدمات گردشگری شهری، شهر مشهد، شراکت عمومی-خصوصی-مردمی(4P)، منافع فضایی گردشگری، مصاحبه نیمه ساختار یافته
  • مهدی چراغی*، محمد اجزائ شکوهی، محمدعلی الهی چورن صفحات 163-180
    زمینه و هدف

    شناسایی و هدف این پژوهش اولویت بندی سرمایه گذاری مالی در شهرستان های استان مازندران با رویکرد توسعه پایدار گردشگری می ارزیابی اولویت بندی می باشد.

    روش شناسی:

     نوع تحقیق توصیفی- تحلیلی مبتنی بر گردآوری داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه و پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق گردشگران ورودی به استان مازندران بوده است که بر اساس فرمول کوکران تعداد 384 گردشگر به عنوان حجم نمونه انتخاب گردید. روایی گویه های پرسشنامه با نظر تعدادی اساتید دانشگاهی تایید گردید و پایایی آن با استفاده ازآلفای کرونباخ به میزان 82 /0 درصد می باشد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و توزیع فراوانی) و آماری استنباطی در محیط نرم افزارspss صورت گرفته است.

    یافته ها

    برای اولویت بندی سرمایه گذاری در شهرستان های استان مازندران با رویکرد توسعه پایدار از آزمون کروسکال والیس استفاده شده است شهرستان آمل در جایگاه اول و شهرستان بابل درجایگاه دوم را کسب کردند.

    نتیجه گیری و پیشنهادات:

     این رتبه بندی می تواند از یک سو به گردشگران برای انتخاب مقاصد گردشگری و از سوی دیگر به برنامه ریزان و گردشگران و مدیریت مرتبط در این زمینه و سرمایه گذاران گردشگری کمکی شایانی کند.

    نوآوری و اصالت:

     شناخت اولویت های سرمایه گذاری سرمایه گذاری مالی در شهرستان های استان مازندران جنبه نوآوری تحقیق حاضر می باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، اولویت بندی، سرمایه گذاری، توسعه پایدار، استان مازندران
|
  • Amir Gandomkar *, Majid Oghanian, Maryam Ashtar Pages 7-26
    Context and Purpose

    Recognizing the commercial performance of hotels is the main goal of this research. In order to continue to compete in today's hotels must create a strong culture of innovation and stimulate participation in innovative behavior in order to meet the demand for instability and the complexity of the environment.

    Design/methodology/approach:

     This study was conducted to "present a model for evaluating the commercial performance of hotels based on innovative culture with the mediating role of market orientation. In terms of method, it is a descriptive-survey correlation with the nature of the application and in terms of cross-sectional time. The statistical population includes all Isfahan hotels, which were selected as a sample of 45 hotels. The measurement tool was a questionnaire calculated from the content method to measure validity and Cronbach's alpha was calculated to determine its reliability.

    Findings

    The results showed that in Isfahan tourist hotels, innovative culture has an effect on market orientation and internal marketing; Innovative culture, market orientation, and internal marketing affect business performance. Also, market orientation and internal marketing play a fully mediating role in the relationship between innovative culture and business performance.

    Conclusion

    The low share of the hotel industry can be provided through service innovation, which is one of the main elements that can increase business performance in the hotel industry.

    Originality/value: 

    For the first time, this research has included innovative culture as a mediating variable in evaluating the performance of tourist hotels in Isfahan city.

    Keywords: business performance, innovative culture, Market orientation, internal marketing, Isfahan tourist hotels
  • MohammadBagher Nadi, Mohsen Rafieian * Pages 27-48
    Context and Purpose

    Tourism activity greatly affects the economies of different countries and in this regard, it is important to identify the factors affecting tourism development. In the present study, due to the potential that the golden triangle of tourism in Isfahan, Fars and Yazd has for tourism development, it has been selected as a case study to identify the key indicators affecting its tourism development with a future research approach.

    Methodology/approach: 

    The present study is an applied research that has been done by using library studies, interviews and questionnaires with experts and professionals familiar with the topics of tourism and futures research and with the help of Micmac software. For this purpose, first 33 primary factors affecting tourism development were identified using library studies and interviews with experts, and then by forming a matrix of cross-effects and using the opinions of respondents and using Micmac software, the key drivers affecting tourism development were identified. Respondents were purposefully selected and theoretical saturation was formed in sample "14".

    Findings

    The research findings indicate that 11 factors are "macro government policies", "interaction of institutions", "provincial management style", "specialized management", "branding and motivation of travel", "natural attractions", "historical monuments and cultural heritage" "Handicrafts and Indigenous", "Tourism Culture", "Transportation Infrastructure" and "Tourism Infrastructure and Services" are the key drivers of tourism development in the three golden triangle of tourism.

    Conclusion

    The result of the research indicates that the mentioned drivers can be divided into two categories: "organizational and managerial" and "branding" and planning to develop and improve their performance can make a significant contribution to the development of tourism in these three provinces.

    Originality/value:

     Considering the memorandum of understanding of the tourism golden triangle project between the provinces of Isfahan, Fars and Yazd and the lack of investigation of the drivers effective on the tourism development of these three provinces in the previous researches, in this respect, the current research is innovative which has been authenticated by interviewing experts related to the subject.

    Keywords: Golden Triangle of Tourism, Foresight, Isfahan, Fars, Yazd
  • Hassan Daliri * Pages 49-73
    Context and Purpose

    This study seeks to identify agritourism development strategies in Golestan province.

    Design/methodology/approach:

     For this purpose, the SWOT matrix was quantified with 19 weaknesses, 12 strengths, 14 threats, and 15 opportunities by forty experts from relevant institutions. According to the results, the optimal strategy of the province for the development of agritourism will be a "conservative" strategy. To achieve this goal, designed eight strategies to develop agritourism in the Golestan province. Then, the attitude of decision-making institutions in the development of agritourism towards the strategies identified in the previous stage was identified and evaluated based on the analysis of the MACTOR.

    Findings

    The results show that none of the institutions is opposed to the implementation of the eight strategies, but the priority is to implement the strategy of "transparency of laws and regulations by creating a single window for licensing and reducing bureaucracy and bureaucracy to establish agritourism businesses" have been.

    Conclusion

      In addition, the results show that the lowest degree of convergence between the views of organizations is related to agriculture with the police, environment with the police, and culture and tourism with the police. Also, evaluating the degree of convergence of strategies with each other showed that there was a different degree of convergence between different strategies.

    Originality/value:

     Identification of agricultural tourism development strategies for Golestan province and also analysis of the role of decision-making institutions in the implementation of these strategies.

    Keywords: Golestan province, Development Strategy, Agritourism, SWOT, MACTOR
  • Ameneh Khadivar *, Maryam Golestani Pages 75-94
    Context and Purpose

    The sustainable development of creative tourism, which is the third generation of tourism and fits the needs of current tourists, is a very complex and dynamic system. That is, there are many factors involved in it that influence each other and influence each other, and their relationships are not linear, which can be easily decided and planned. Also, each of the factors involved in this system has a different purpose and management. This can lead to overlapping and even conflict between stakeholders. From the side of the passage of time, this system undergoes a lot of changes and transformations and is not static. Therefore, the aim of the current research is to clarify what important factors affect the sustainable development of creative tourism and what strategies should be used in the direction of the sustainable development of this new type of tourism.

    Design/methodology/approach: 

    For this purpose, the method of system dynamics has been used.

    Findings

    All the factors involved, including the dimensions of sustainability as well as the dimensions of creative tourism, are drawn in the form of a cause and effect diagram (CLD) and then the related accumulation-flow diagram (SFD) is presented and this model is a basis for Management and planning are used for sustainable development of creative tourism.

    Conclusion

    In the development of creative tourism, the main goal is to increase the number of loyal tourists. . But in this regard, we should also pay attention to sustainability goals to increase the value of visits for both tourists and the local community and service providers.

    Originality/value:

     The present research has been innovative and original and added value by applying the system dynamics approach in the complex and dynamic field of creative tourism with regard to sustainable development in the researches of the tourism industry.

    Keywords: System Dynamics, cause-and-effect loop diagram, creative tourism, sustainable development
  • Shiva Nosrati, Mehdi Khademi * Pages 95-118
    Context and Purpose

    Destination marketing is one of many ways to inform tourists about the destination. However, by creating a positive image in the minds of tourists, it provides the basis for loyalty and, ultimately, the promotion of the destination's competitiveness. In this, the emotional and attitudinal connection between the tourist and the destination plays a key role. This research examines the relationship between the image of the destination and the tourist's relationship with the destination and loyalty. For this purpose, the tourist's relationship with the destination has been considered with three dimensions of trust, dependence, and satisfaction.

    Design/methodology/approach:

     The upcoming research is descriptive in terms of its objective and descriptive method; The collection of information has been done in the library and field based on a questionnaire tool. The data was obtained from 212 tourists of Golestan province, and the structural equation method was used in the data analysis using SPSS and LISREL 8.8 software.Findings The results of the hypothesis analysis show that the image of the destination is positively related to tourist satisfaction. The image of the destination is an essential factor in tourist satisfaction. If tourists have a higher mental image of the destination, they will be more satisfied with that place. Destination image has a positive effect on tourist loyalty through satisfaction. Finally, it can be said that satisfaction and destination image are both variables that can lead to behavioral intentions.

    Conclusion

    According to the statistical analysis, the obtained result shows a positive and significant relationship between the image of the destination and trust, but trust does not affect loyalty. Also, the results show that the image of the destination is positively related to dependence on the destination, and there is a significant relationship between dependence on the destination and loyalty. Finally, the results of the hypothesis analysis show that both destination image and tourist loyalty are recognized as critical elements in achieving competitiveness for tourism destinations. Also, the image of the destination affects attitudinal and behavioral loyalty. In other words, the more positive the tourists' cognitive, emotional and general characteristics of the destination, the higher their loyalty to the destination will be at both attitudinal and behavioral levels.

    Originality/value: 

    This study confirms that attachment to a tourist destination results from the tourist's cognitive perception and emotional evaluation of the destination.

    Keywords: Destination Image, trust, dependence, satisfaction, Loyalty
  • Seyyedhadi Hoseini, AliAsghar Firozjaeian *, Reza Ali Mohseni Pages 119-138
    Context and Purpose

    Nowadays, tourism notice as form of leisure consumption.in fact, category of consumption is the most important section of tourism. but what that involve important is responsible consumption in all field specially tourism field. Regarding to culture importance in tourism field, this research explained effect of cultural capital in responsible consumption among tourist. theoretical framework in the research is Bourdue theory.

    Design/methodology/approach:

     The method was survey and statistical society was Mazandaran tourist. Data is collected by multi stage sampling from 386 tourist. Data collection tools was questionnaire. also, hypothesis tested by SPSS packages.

    Findings

    The result showed positive effect of cultural capital dimensions (objective, subjective and institutional capital) on responsible consumption. Also, cultural capital construct has positive effect on responsible consumption with Beta= 0/56.it means if cultural indicators be stronger among tourist, their consumption in tourism field will be mor responsible. R2 was 0/32.

    Conclusion

    today life style that is appeared with consumption category, is under serious effect of cultural specifications in society.therfore.it is necessary to do effective policy making in promoting of tourist culture specially among tourists.

    Originality/value: 

    Analyzing the responsible consumption of tourists from the perspective of cultural capital is a new approach in the study of consumption among tourists, which was investigated in this article.

    Keywords: Tourism, Responsible consumption, cultural capital, Tourist of Mazandaran province
  • MohammadJavad Jamshidi * Pages 139-161
    Context and Purpose

    The unbalanced distribution of spatial potentials of Mashhad city tourism among actors and the lack of optimal participation of citizens in tourism projects has affected the spatial distribution of tourism services in Mashhad. The first purpose of this study is to explain the effects of unbalanced distribution of benefits among actors on the spatial distribution of city tourism services. The second purpose is to identify the factors that exacerbate the unbalanced distribution of interests among actors and the third purpose is to identify the basic requirements needed to adjust the existing conditions within the framework of the public-private-people partnership model.

    Design/methodology/approach:

     In the present study, the research method is a combination of quantitative and qualitative methods. The study of the spatial distribution of tourism services in the city of Mashhad is based on a quantitative method by using the data of the Mashhad city database. Also, explaining the effects of unbalanced distribution of benefits among tourism actors on the spatial distribution of tourism services in Mashhad and identifying the basic requirements for using the 4P model is based on a qualitative method by using semi-structured interviews with actors aware of spatial developments in Mashhad.

    Findings

    The unbalanced distribution of interests among city tourism actors in Mashhad has intensified the unbalanced spatial distribution of tourism services in this city.

    Conclusion

    Balanced distribution of interests among Mashhad actors in the framework of 4P model components, can attract more actors, pave the way for balanced distribution of city tourism spatial benefits and balanced development of tourism services around all the tourist attractions of Mashhad.

    Originality/value:

     Explaining the requirements of applying the 4P model in Mashhad in order to adjust the unbalanced distribution of spatial benefits of urban tourism is one of the most important innovations of the present research.

    Keywords: Tourism Services, Mashhad, public-private-people partnership (4P), spatial benefits of city tourism, semi-structured interview
  • Mahdi Cheraghi *, Mohammadali Elahi Chooran Pages 163-180
    Context and Purpose

    To measure and prioritize attractions, usually different criteria such as: economic, social, cultural, infrastructure, environmental, institutional, legal and geographical, etc. are considered so that based on them can be compared to different attractions. Decided. The purpose of this study is to prioritize financial investment in Mazandaran city with the approach of sustainable tourism development.

    Design/methodology/approach: 

    The type of descriptive-analytical research is based on collecting the required data by observing and completing a questionnaire. The statistical population of the study was the cities of Mazandaran province. Based on Cochran's formula, 384 people were selected as the sample size and the questionnaire was distributed randomly in the study area. The validity of the questionnaire items was confirmed by a number of university professors and its reliability using Cronbach's alpha is 0.82%. The data analysis method was performed using descriptive statistics (mean and frequency distribution) and inferential statistics in SPSS software. To prioritize investment in the cities of Mazandaran province with the sustainable development approach, Kruskal-Wallis test has been used.

    Findings

    Amol city won the first place and Babol city won the second place. This ranking can be used by tourists to choose tourist destinations and from On the other hand, help the planners and tourists and related management in this field and tourism investors.

    Conclusions

    This ranking can help tourists to choose tourist destinations on the one hand, and on the other hand, it can be useful for planners and tourists and related management in this field and tourism investors.

    Originality/value: 

    Knowing the investment priorities of financial investment in the cities of Mazandaran province is the innovation aspect of the present research.

    Keywords: Tourism, Prioritization, Investment, sustainable development, Mazandaran province